Log in 0880 18 18 18

Naheffing aangevochten bij rechter

Posted in: Nieuws overzicht Started by

Naheffing aangevochten bij rechter

male-judge-lawyer-giving-verdict-by-hitting-mallet-gavel-sounding-blockVeel bedrijven in Nederland maken gebruik van zakelijke auto’s. Zolang de werkgever kan aantonen bij de belastingdienst dat er niet meer dan 500 kilometer privé mee wordt gereden hoeft er geen bijbetaling betaald te worden.

Hiervoor bestaan automatische ritregistratie systemen waardoor de werkgever geen omkijken heeft naar het bijhouden van ritten die de werknemer rijdt. Toch zijn er nog altijd bedrijven die nog geen automatische ritregistratie systeem hebben. Deze bedrijven kiezen ervoor om het zelf bij te houden met alle gevolgen van dien. Om erachter te komen wat er per rit moet worden bijgehouden, klik u hier.

Een BV (bedrijfsnaam zal anoniem blijven) die tenten voor feesten en partijen verhuurt op feestlocatie koos ervoor om ritregistratie op papier bij te houden. Verschillende bestelauto’s en een vrachtwagen die door werknemers wordt gebruikt voor werkzaamheden vallen onder het bedrijfsvermogen. Deze auto’s blijven na werktijd achter op de bedrijfslocatie. De directeur-grootaandeelhouders rijdt zelf ook rond in een van de bestelauto’s, hiervoor werd geen ritregistratie bijgehouden en ook geen verklaring privé en/of zakelijk gebruik.

Dit was reden voor de belastingdienst om, ook op basis van boekenonderzoek, een naheffingsaanslag loonheffing op te leggen aan de BV.

De BV besloot om naar de rechter te stappen, omdat zij van mening waren dat er niet meer dan 500 km privé is gereden. Echter diende hiervoor wel bewijs geleverd te moeten worden.

De BV werd uiteindelijk in gelijk gesteld, dit door een rittenregistratie (weliswaar achteraf opgesteld), facturen, foto’s, teller rapport van de RDW, een werkplaats bon (een voertuig moest in de periode waar het over ging naar de garage en hier is de kilometerstand opgenomen) en een overtuigende verklaring op te kunnen leveren.

Door al dit bewijs te leveren besloot de rechter het gelijk te geven aan de BV, de naheffing diende te worden vernietigd.

Advies GTM:

Hoewel de BV vrijgesproken werd van bijbetaling is dit een uitzondering op de regel. Het achteraf opstellen van een rittenregistratie neemt veel tijd in beslag en moet ook sluitend zijn. Ook dat een voertuig naar de garage moest in de periode kwam de BV goed uit aangezien hier direct een kilometerstand werd genoteerd.

GTM adviseert dan ook, om een onnodige naheffing te voorkomen, een automatisch rittenregistratie systeem aan te schaffen. De producten van GTM zijn goedgekeurd met het keurmerk Ritregistratiesystemen. Dit betekent dat de geleverde diensten van GTM voldoen aan de stengen eisen van de belastingdienst. Wanneer gebruik wordt gemaakt van de producten van GTM bent u dus verzekerd dat er geen verrassende naheffing zal volgen van de belastingdienst.