Log in 0880 18 18 18

Bijhouden van zakelijke rit en privérit.

Posted in: Nieuws overzicht Started by

Bijhouden van zakelijke rit en privérit.

shutterstock_152454830In Nederland mag een werknemer 500 kilometer privé rijden met de auto van de zaak. Wanneer de werknemer meer rijdt moet de werkgever de wettelijke bijtelling optellen bij het brutoloon. Om ritten bij te houden is een rittenregistratie systeem een ideale uitkomst. Wel een noodzaak is om een goede scheiding te houden tussen privé ritten en zakelijke ritten. Maar wanneer is een rit privé en wanneer zakelijk?

Om te weten wat voor rit er gereden wordt dient er gekeken te worden naar het doel van de rit. Allereerst twee makkelijke voorbeelden. Als een werknemer naar een klant rijdt vanaf kantoor is dit uiteraard een zakelijke rit. Als de rit van huis naar de school van de kinderen is, valt dit onder een privé rit. Het doel van de rit bepaald welk type rit er gereden wordt. Belangrijke uitzondering is de rit van huis naar kantoor, dit is altijd een rit die zakelijk gezet zal worden.

Tot nu toe een duidelijk verhaal. Maar toch gaat het vaak mis, dit heeft vooral te maken met ritten die zowel een zakelijk- als privékarakter hebben. Wanneer op een rit met een zakelijke doelstelling ook privé kilometers gereden worden, is de zakelijke afstand het aantal kilometers die niet gereden zouden zijn als er een privédoel is. De rest van de kilometers dient als privérit geregistreerd te worden.

Het invoeren en correct bijhouden van ritten is geen gemakkelijke taak wanneer dit zelf wordt bijgehouden. De belastingdienst vraagt erg veel informatie die per rit bijgehouden dient te worden.

Gelukkig zijn er manieren om ritregistratie gemakkelijk en op een correcte manier bij te houden. Zo levert Global Trackmarks verschillende modules die per rit bijhouden hoeveel er gereden wordt en of dit zakelijk is of privé is. Een overzicht van deze ritten is gemakkelijk op te vragen vanuit de online omgeving van Global Trackmarks. Global Trackmarks heeft het keurmerk Ritregistratiesystemen, wat betekend dat Global Trackmarks en haar diensten voldoen aan de strengen eisen van de belastingdienst.