Log in 0880 18 18 18

DE BELASTINGDIENST MAG POLITIEFOTO’S GEBRUIKEN

Posted in: Nieuws overzicht Started by

DE BELASTINGDIENST MAG POLITIEFOTO’S GEBRUIKEN

shutterstock_61544404

Vrijdag 27 maart 2015 is er in de rechtszaal van Den Bosch beslist dat er bij het controleren van de rittenadministratie foto’s van de Nationale politie gebruikt mogen worden. Het gaat hierbij om de foto’s die gemaakt worden langs de snelweg.

Het is bekend dat wanneer er geen bijtelling betaald word over een auto van de zaak er een sluitende rittenregistratie bijgehouden moet worden. De Belastingdienst mag op ieder moment binnenstappen en vragen naar deze rittenadministratie. Wanneer deze niet getoond kan worden of niet volledig is, wordt er een naheffing en een boete opgelegd voor de chauffeur.

Bij het controleren van de rittenadministratie maakt de Belastingdienst gebruik van foto’s die door het KLPD zijn gemaakt. Een burger vond dat hiermee inbreuk werd gemaakt op zijn recht op privacy en spande een zaak aan tegen de Belastingdienst. De rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelde in het nadeel van de burger, zoals ook het gerechtshof nu doet.

Het hof vindt dat het gebruik van de foto’s weliswaar een inmenging van het privéleven is, maar dat die inmenging in dit geval is toegestaan. Hierbij is van belang dat het controleren van de rittenadministratie op heel veel belastingplichtigen van toepassing is. Dan is een voor de Belastingdienst zo efficiënt mogelijke controle gerechtvaardigd, aldus het hof. Daar komt bij dat andere manieren van controle ook een inbreuk op de privacy zouden betekenen en mogelijk nog belastender zouden zijn voor burgers.