Log in 0880 18 18 18

GEDEELD EIGENDOM LEIDT TOCH TOT BIJTELLING

Posted in: Nieuws overzicht Started by

GEDEELD EIGENDOM LEIDT TOCH TOT BIJTELLING

Een BV en de directeur-grootaandeelhouder (dga) dachten de Belastingdienst te slim af te zijn d.m.v. toevoeging van een eigen bijdrage voor een auto van de zaak. Het bedrag van de bijtelling wordt verminderd met het bedrag van de eigen bijdrage maar van de bijtelling zijn ze niet af, aldus het Gerechtshof Den Haag.

De BV in kwestie besloot een auto voor de zaak samen met de dga aan te schaffen om zo kosten te besparen. De dga nam 25% van de aanschafprijs voor zijn rekening waardoor het voertuig officieel voor een kwart zijn eigendom is. De dga gebruikte het voertuig ook privé en de BV zag daar geen kwaad in. Omdat de auto voor een kwart eigendom was van de dga, was de BV in de veronderstelling dat het privé gebruiken van dit voertuig niks meer is dan gebruik maken van privé eigendom. Helaas kon de inspecteur zich hier niet bij aansluiten en ontving de BV alsnog een naheffingsaanslag voor de bijtelling.

De BV liet het hier niet bij liggen en stapte vervolgens naar de rechter. Volgens de BV had de dga het recht om de auto voor privédoeleinden te gebruiken als mede-eigenaar. Het gerechtshof was het eens met het feit dat de voertuig gedeeld eigendom was, maar de BV hield geen rekening met het feit dat de BV ook haar gedeelte ter beschikking stelde aan de dga. De BV nam het grootste deel van de kosten op zich, terwijl de dga kon doen en laten met het voertuig wat hij maar wou. Uitsluitend stelde het hof dat er ook geen overtuigende kilometer registratie aanwezig was in het voertuig om duidelijk aan te tonen welke ritten privé en welke zakelijk zijn geweest.

Laat u ten alle tijden goed adviseren over zaken omtrent bijtelling en rittenadministratie. Onze helpdesk staat u daarom ook graag ter woord!

Bron