Log in 0880 18 18 18

Hoe houd ik mijn bestelauto uit de bijtelling?

Posted in: Nieuws overzicht Started by

Hoe houd ik mijn bestelauto uit de bijtelling?

Close-up Of Businessman Calculating Invoices Using Calculator

Veel bedrijven maken er al gebruik van, een automatisch rit registratiesysteem. Toch zijn er nog bedrijven en instellingen die de ritten niet bijhouden of kiezen voor een Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto. Maar wat houdt deze verklaring nu precies in en hoe werkt het? Wij leggen het uit en kijken naar de voor- en nadelen.

Rijdt u in een bestelauto van de zaak? En u rijdt hier alleen zakelijk mee, dan kunt u bij de belastingdienst de ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ aanvragen (aanvraag duurt ongeveer acht weken).

Dit betekent dat u geen rittenregistratie meer hoeft bij te houden en dat er geen rekening gehouden hoeft te worden met winstberekening met de correctie voor het privégebruik van het voertuig.

Hiervoor zijn wel enkele voorwaarden:

  • De auto moet een bestelauto of bus zijn ( zgn. grijs kenteken)
  • U mag het voertuig onder geen enkele voorwaarde privé gebruiken.

 

De belastingdienst kan vragen naar het zakelijk karakter van een bepaalde rit.. De belastingdienst kan hiernaar vragen omdat de belastingdienst met onder andere camera’s toezicht houdt op het gebruik van zakelijke bedrijfsauto’s. Daarom is het noodzakelijk dat u bewijsstukken van de ritten goed bewaard. Ook wel schaduwregistratie genoemd. Mocht u niet kunnen aantonen dat het om een zakelijke rit ging dan volgen er maatregelen. De belastingdienst gaat er in dat geval vanuit dat er meer dan 500 kilometer per jaar privé gereden wordt met het voertuig. Vaak volgt er een boete wegens het niet voldoen van de meldingsplicht.

  • U heeft meldplicht om veranderingen rond het gebruik van zakelijke voertuigen door te geven aan de Belastingdienst.

Dit kan inhouden dat er een andere bestelauto gebruikt gaat worden of omdat er toch privé gereden gaat worden met het voertuig. Doet u dit niet of te laat, dan bent u in overtreding en kan een boete het gevolg zijn.

Een ‘voordeel’ van deze voorwaarden is dus dat u niet verplicht bent om een volledige ritten registratie bij te houden.

Maar er zitten zeker ook nadelen aan. Deze voorwaarden houden kortgezegd in dat als er een keer naar de supermarkt gereden wordt of de kinderen worden opgehaald van school met het zakelijke voertuig al niet is toegestaan en dit grote financiële gevolgen kan hebben. Ook kan de Belastingdienst elk moment controleren, dus moet er nog altijd precies bijgehouden worden wat het doel van de rit was.

 

Wat is het alternatief ?

Ook kan er gekozen worden voor een automatisch rittenregistratie systeem. Gereden ritten worden automatisch bijgehouden, hier heeft u dus geen omkijken meer naar. Tevens heeft u een marge van 500 privékilometers. De systemen van GTM zijn goedgekeurd door het Keurmerk Rit Registratie Systemen, wat betekent dat de geleverde diensten van GTM voldoen aan alle eisen van de Belastingdienst. U bent dus verzekerd dat er geen onnodige naheffing aan het eind van het jaar zal volgen vanuit de Belastingdienst. Mits u onder de 500 privékilometers blijft.

 

Snapt u het nog ?

Neem gerust contact met ons op. Wij leggen u de verschillende vormen graag nog een keertje uit, gratis en voor niets.

0880-181818