Log in 0880 18 18 18

Hof deelt boete uit voor onjuist bijhouden ritten, “achter het hek” geen argument!

Posted in: Nieuws overzicht Started by

Hof deelt boete uit voor onjuist bijhouden ritten, “achter het hek” geen argument!

male-judge-lawyer-giving-verdict-by-hitting-mallet-gavel-sounding-block

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 13 oktober uitspraak gedaan in een zaak over het privégebruik van een zakelijke auto.

In 2015 startte een ondernemer (die anoniem zal blijven) een koeriersbedrijf die op een privéadres staat ingeschreven. De ondernemer heeft zakelijk de Mercedes Sprinter aangeschaft voor het vervoeren van o.a. motoronderdelen en grote slangen. De ondernemer houdt geen ritregistratie bij voor de gereden ritten. Toen de ondernemer in 2015 de IB/PVV (inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen) invulden ging het mis. De inspecteur van de belastingdienst corrigeerde de aangifte met een bijtelling wegens privégebruik van de bestelauto van bijna €14.000 wegens het niet kunnen aantonen van het feit dat er alleen zakelijk gereden wordt met de bestelbus.

De ondernemer was het niet eens met deze bijtelling en vocht dit aan bij het hof. De ondernemer zegt dat de bestelauto s ’nachts achter een hek staat en niet gebruikt wordt voor privédoeleinden. Ook verteld de ondernemer dat de bestelauto helemaal niet geschikt is voor het gebruik voor privédoeleinden. Zo is de laadruimte verhoogd en is er in de auto alleen ruimte voor de bestuurder. In 2008 of 2009 is de bijrijders stoel namelijk verwijderd en zijn de bevestigingspunten dichtgelast. Doordat de ondernemer motoronderdelen en grote slangen vervoerd is de bus erg stoffig en vies. Er zijn foto’s gemaakt om te bewijzen dat de bus niet geschikt is voor privégebruik.

Het hof heeft een andere mening. Het hof stelt namelijk dat er geen bewijs is dat de bijrijdersstoel ontbrak in 2015. Ook de foto’s van de ondernemer zijn geen bewijs volgens het hof. Zo zouden er op de foto’s van 17 september 2018 te zien is dat de bevestigingspunten zijn dichtgelast, maar op de foto’s van 3 september 2018 kan dit niet met zekerheid vastgesteld worden.

Dit heeft de rechter doen besluiten dat er een mogelijk is dat de bestelbus gebruikt is voor privédoeleinden. De rechter vindt dan ook dat de inspecteur voor de inkomstenbelasting terecht de correctie wegens privégebruik heeft toegepast (bron: www.uitspraken.rechtspraak.nl/).